Her har vi samlet de mest stilte spørsmålene vi får inn til vår kundeservice-avdeling.
Termiske kikkerter – Generelle spørsmål
Termiske enheter er helt trygge fordi selve enheten ikke sender ut noe, men bare mottar og analyserer det innkommende signalet (infrarød stråling fra objekter).
Nei, det er ingen termiske enheter som kan se gjennom glass fordi glass ikke lar infrarød stråling i det termiske spektre (8–14 ɥm) å passere.
Ja, alle termiske enheter kan brukes på dagtid. Men i sollys er det veldig mye som blir oppvarmet, og det er da vanskelig å oppdage vilt.
Det anbefales ikke å rette enhetene med åpent linsedeksel mot kraftige energikilder (objekter som avgir laserstråling eller solen), fordi det kan påvirke nøyaktigheten til den termiske sensoren negativt. Ikke bruk den termiske enheten ved temperaturer over +50 ° С, da høye temperaturer kan skade enheten.
Begrepet «levetid» skal behandles på en integrert måte (mikrobolometer, display, tavler, knapper, lukker og andre deler og enheter). Komponentprodusenter kan inkludere maksimal informasjon om levetiden i de tekniske spesifikasjonene. Pulsar tester alle deler og skjøter for ikke-sviktende driftstid før lansering av serieproduksjon av enhetene. Hver enhet produsert av Pulsar er dekket av tre års garanti som inkluderer gratis garantiservice. Å overholde driftsreglene kan forlenge enhetens levetid betydelig.
På grunn av forskjellige problemer med varmeledningsevne, blir objekter (omgivelser, bakgrunn) under observasjon varmere raskere ved høye temperaturer, noe som gir bedre temperaturkontrast og dermed bedre kvalitet på bildet som produseres av en termisk enhet. Lave temperaturer kjøler objekter under observasjon (bakgrunn) normalt ned til omtrent like temperaturer, noe som fører til lavere temperaturkontrast og forringelse av bildekvaliteten.
Forsikre deg om at enheten er slått av helt: Trykk og hold inne PÅ / AV-knappen i mer enn 3 sekunder – en nedtelling vises på skjermen.
Hvis knappen holdes nede i mindre enn 3 sekunder, vil “Display av” -modus aktiveres. I denne modusen bruker enheten fremdeles strøm, og batteriene vil tømmes.
Sørg også for at du bruker den siste firmwareoppdateringen i Pulsar-enheten.
Pulsar riflekikkerter har maks. støtmotstand på 6000 Joule, noe som gjør de egnet til kraftige kalibre.
Sjekk denne verdien på ammunisjonen din om du er i tvil.
Reparasjoner på Pulsar og Yukon produkter
Kontakt Teno Astro ved å bruke kontaktskjemaet på siden vår, eller send e-post til erik@tenoastro.no
Se også vår feilsøkingsguide.
Om du har vært i kontakt med oss og enheten skal sendes inn, skal den sendes til følgende adresse;
Teno Astro AS
Industriveien 8B
6517 Kristiansund N.
Husk å legge ved utfylt reklamasjonsskjema, kjøpskvittering, og mest mulig informasjon om feilen. Enheten skal pakkes forsvarlig for å unngå skader under forsending.
NB! Montasjer skal IKKE sendes med.
Om vi ikke kan reparer enheten selv, sender vi den til fabrikken. Vi sender enheter en gang per måned, og det tar som regel 3-6 uker før vi får de returnert til oss.
Pulsar har en garanti på 3 år fra kjøpsdato. Om ikke kvittering kan fremskaffes, vil garantien være på 3 år + 6 måneder fra produksjonsdatoen på enheten. Garantien dekker ikke skader grunnet ytre påvirkning.
Om garantien er utløpt, vil en reparasjon bli fakturert.
Kostnaden for reparasjoner kan ikke bestemmes før enheten er inspisert på fabrikken, da man ikke vet hvilke deler som eventuelt må byttes.
Fabrikken opererer med en maksimums reparasjonspris på 600 Euro, men erfaringsmessig ser vi de fleste reparasjoner ligger på mellom 100 – 300 Euro.
Under Produkter->Termisk->Reservedeler finner du vårt reservedelslager og man kan bestille deler direkte i nettbutikken.
Merk at reservedeler for utgåtte modeller kan være utilgjengelig.
Nei.
Ja, men det er betalt reparasjon og inngår ikke i garantien.
Nei. Det er ikke mulig grunnet flere tekniske begrensninger og årsaker.
Enheter kan bli reparert inntil 5 år etter kjøpsdato, eller 5 år etter produksjon om kvittering ikke kan fremskaffes.
Kikkerter – Generelle spørsmål
Kikkert er i sin enkleste definisjon et forstørrelsesinstrumenter som består av to teleskoper montert på en metall- eller plastramme slik at en kan observere omgivelsene som om de var mye nærmere.
Kikkert spesifiseres ofte av et sett med tall som for eksempel 7×50 eller 8×42. Det første tallet indikerer forstørrelsen (hvor mange ganger nærmere motivet er deg), og det andre tallet er størrelsen på objektivlinsen målt i millimeter. Størrelsen på objektivlinsen vil avgjøre hvor mye lys kikkerten kan få for effektiv visning. Jo høyere tall, jo større linse; slik at mer lys kan passere og dermed projisere et lysere bilde. Kikkert med mindre linser er imidlertid mer kompakt og bærbar.
Nei. Det vil alltid være litt bevegelse i hendene dine. Med høyere forstørrelse vil bevegelsene bli mye mer synlig i observasjonsfeltet. Ergo vil høyere forstørrelse ofte gi et mer ustabilt bilde, og det kan være vanskelig å få til en komfortabel observasjon. Synsfeltet (det man ser i kikkerten) vil også være mindre med høyere forstørrelse. Man ser mer i en kikkert med liten forstørrelse.
Man kan på de større kikkertene bruke stativ for å få et stødigere bilde, eller man kan gå til innkjøp av en stabilisatorkikkert som kompenserer for skjelving og små bevegelser.
Når du kjøper kikkert, bør du alltid tenke på hva du skal bruke den til. Behøver du høy forstørrelse, kompakt kikkert, eller et stort synsfelt? Det er mange variabler man kan vurdere.
De aller fleste kikkertene har et fokuseringshjul imellom teleskopene som man vrir på for å fokusere. De har også oftest fokusering på det høyre okularet(øyet), som man kan justere diopter med. Noen kikkerter har diopterjustering på begge sidene, men da har de ikke senterfokusering.
For å rengjøre linsene(glasset), bør du bruke linsevæske og linsepapir, eller våtservietter laget for brillerens.
– Blås hardt på en av linsene for å få løs søppel og støv av den.
– Børst linsen lett av med et stykke linsepapir.
– Fukt et linsepapir med rengjøringsvæsken og tørk av linsen lett. Bruk et sirkulært mønster.
– Ta et tørt linsepapir og tørk av våt væske fra linsen.
– Bruk en myk klut som er knapt fuktig med vann for å tørke av utsiden av kikkerten. Tips: Du kan kjøpe linsepapir og rengjøringsvæske i en butikker som har kamerautstyr. Ikke bruk skjorten til å tørke linsene. Du kan fort ripe de.
Kikkerter, som alt annet man bruker penger på, er av forskjellig kvalitet. Man må nesten selv bestemme om man vil ha av beste kvalitet, eller kun ‘noe som fungerer’. Det som koster på en kikkert, er optikken. Kvaliteten på prismene og linsene er det man betaler for. Vil du har en sylskarp kikkert med helbelagte linser, må man ofte betale mer. Om du ikke er så nøye på skarphet, kontrast, og lystransmisjon, kan du nøye seg med noe billigere.
Se vår kikkertguide, for å få en bedre forståelse av oppbyggingen kikkerter.
Riflekikkerter – Generelle spørsmål
Enkelt forklart er riflekikkert en monokular kikkert som er utstyrt med et referansemønster – kjent som retikkel – montert i det optiske systemet for å gi et nøyaktig mål punkt når man skyter med rifle.
Kikkerten er basert på refraktor teleskop, blir montert på oversiden av riflen, og blir laget med forskjellige forstørrelser og lysåpninger.
Begge begrepene brukes om hverandre om et optisk riflesikte.
En riflekikkert er gjerne merket med tall som f.eks. 3-12×56. Disse tallene indikerer henholdsvis forstørrelsen x lysåpningen/diameter på objektivet.
I dette eksempelet er det en riflekikkert med variabel forstørrelse mellom 3x og 12x. Dette justere man på okularsiden av siktet. (Den siden man kikker inn i)
Lysåpningen, eller objektivet, på kikkerten er på 56mm. Det er fremsiden av kikkerten, og den størrelsen vil gi bra med lystransmisjon. Altså, så får man mer lys inn i kikkerten og et lysere bilde.
Et retikkel er den visuelle markøren som brukes inne i en riflekikkert som gir skytteren et siktepunkt. Retikler kommer i en rekke forskjellige design, og det er viktig at du velger et retikkel som er passende for aktiviteten du har tenkt å bruke siktet ditt til, samt avstander du planlegger å skyte på.
Da må vi svare med et kontraspørsmål; Hva skal du bruke den til?
Generelt er kikkerter med lav forstørrelse gode for jakt på nært hold og for å skyte mål i bevegelse. De er også kjekke til luftgevær og salongrifler.
Medium forstørrelse er ideelt for jakt på større vilt som hjort, på mellomavstander.
Stor forstørrelse er ideelt for å skyte blink på avstand, småvilt, og måneskinnsjakt på større dyr.
Størrelsen på lysåpningen har litt å si for de som jakter i skumring. Jo større lysåpning, jo mere lys slipper inn. Eldre personer har som regel ikke behov for så mye som 56 mm lysåpning, da utgangspupillen (det som treffer øyet ditt) blir større enn det pupillen deres kan fange opp. Men yngre kan ha fordel av stor lysåpning.
Om man kun skal jakte i dagslys, eller kanskje bare skyte på blink, så behøver man kanskje ikke stor lysåpning. Stor eller liten lysåpning, kombinert med forstørrelsen kikkerten har, vil også gi utslag på synsfeltet (hele bildet man ser) i siktet.
Man må også huske at en større lysåpning vil gi en større diameter foran på kikkerten, og man må huske på å ha høye nok montasjer så den får plass på riflen.
Man fester riflekikkerten ved hjelp av montasjer (ringer) som klemmer rundt tuben på riflekikkerten og er festet på riflen.
Montasjer kommer i flere høyder, og gjerne i to størrelser (diameter på tuben). Det er vanligvis 30 mm tuber, eller 1″ tuber.
Høydene montasjene kommer i er vanligvis lav, medium, og høy. Alt etter hvor høyt over rifleløpet du vil ha eller trenger å ha siktet.
Se våre montasjer her.
Om et retikkel er i 1. fokalplan (bildeplan), så vil retikkelet forstørres når man øker forstørrelsen på kikkerten. Dette er gunstig for de som driver med langdistanseskyting og har retikkel med høyde og vind merker.
Om et retikkel er i 2. fokalplan (bildeplan), så vil retikkelet forbli det samme uansett om man øker eller minsker forstørrelsen.
De fleste jaktkikkerter har retikkel i 2. fokalplan.
Kikkerter, som alt annet man bruker penger på, er av forskjellig kvalitet. Man må nesten selv bestemme om man vil ha av beste kvalitet, eller kun ‘noe som fungerer’. Det som koster på en kikkert, er optikken. Kvaliteten på prismene og linsene er det man betaler for. Vil du har en sylskarp kikkert med helbelagte linser, må man ofte betale mer. Om du ikke er så nøye på skarphet, kontrast, og lystransmisjon, kan du nøye seg med noe billigere.
Mange kvalitetsbevisste jegere sier ofte at kikkerten koster dobbelt så mye som riflen. Det behøver den aldeles ikke gjøre. Det fins mange veldig gode kikkerter til 6-7 tusen, men det er noen merker som har fått godt renommé og er ekstra kostbare. Summa summarum er det du som må avgjøre hva slags kikkert du trenger, vil ha, eller hvor mye du vil legge i det.
Stream Vision – Generelle spørsmål
Last ned appen fra Google Play eller App Store.
Stream Vision er kompatibel med Android 4.4. og høyere; iOS 12 og nyere.
Windows OS støttes ikke.
Nei, Stream Vision er kun designet for mobile enheter.
Ja. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis telefonen din ikke støtter Google Play og Google-tjenester, så er ikke
stabil drift av Stream Vision garantert.
Ikke-kompatible modeller er Huawei P40 / P40 Pro, Mate 40, Mate 30, Mate Xs, Honor 30 etc.
- Aktiver WiFi på Pulsar-enheten din. Et WiFi-ikon i statuslinjen begynner å blinke, så vises et spørsmålstegn ved siden av det.
- Aktiver WiFi i innstillingene til smarttelefonen din. Ignorer meldinger om «svakt signal» og «ingen internettforbindelse» (hvis noen).
- Forsikre deg om at passordet i Pulsar-enheten og det du skriver inn samsvarer.
- Velg nettverket med navnet på Pulsar-enheten din (inneholder enhetsnavnet og de fire siste sifrene i serienummeret) på telefonen. Klikk på «Koble til».
- Et WiFi-ikon med et telefonsymbol skal vises i statuslinjen til Pulsar-enheten din. Dette betyr at telefonen din er koblet til.
- Start Stream Vision på telefonen. Alle ikonene i hovedmenyen (inkludert søkeren) skal være aktive.
- Last ned Stream Vision-appen gratis på Google Play eller App Store.
- Koble Pulsar-enheten din til den mobile enheten (smarttelefon eller nettbrett). Se punkt 3 ovenfor.
- Start Stream Vision og gå til seksjonen «Mine enheter».
- Velg din Pulsar-enhet og trykk på «Se etter oppdatering».
Viktig:
Hvis din Pulsar-enhet er koblet til telefonen, kan du slå på «Mobildataoverføring» (GPRS / 3G / 4G / 5G) for å sjekke og laste ned oppdateringen;
Hvis Pulsar-enheten din ikke er koblet til telefonen din, men den allerede er i delen «Mine enheter», kan du bruke Wi-Fi til å laste ned oppdateringen.
Vent til oppdateringen lastes ned og installeres. Pulsar-enheten starter på nytt og er klar til bruk.
Videoinstruksjoner er tilgjengelig her.
Vær sikker på at:
- du har den nyeste Stream Vision-versjonen tilgjengelig på Google Play / App Store.
- mobilforbindelsen din er stabil under nedlastingen. Koble telefonen fra Pulsar-enheten mens du laster ned firmware.
Gå til «Mine enheter» i Stream Vision, velg ditt produkt og
klikk på «Se etter oppdateringer».
Stream Vision fungerer bare i horisontalt (liggende) format.
Gå til «Wi-Fi-innstillinger» => «Oppsett av tilgangsnivå» på enheten for å bytte fra «Gjestemodus» til «Eier» -modus.
Nei, det er bare mulig å koble til en mobilenhet om gangen.
Nei. Strem Vision er bare kompatibel med produkter under Pulsar og Yukon merkene.
Stjernekikkerter/teleskop – Generelle spørsmål
Et teleskop er et instrument laget for observasjon av fjerne gjenstander.
Begrepet refererer vanligvis til optiske teleskoper, men det er teleskoper for det meste av spekteret av elektromagnetisk stråling og for andre signaltyper.
Et optisk teleskop samler og fokuserer synlig lys og annen elektromagnetisk stråling.
Teleskoper øker den tilsynelatende vinkelstørrelsen på fjerne objekter, så vel som deres tilsynelatende lysstyrke.
Teleskoper fungerer ved å bruke et eller flere buede optiske elementer – linser eller speil – for å samle lys eller annen elektromagnetisk stråling og bringe lyset eller strålingen i fokus, der bildet kan observeres, fotograferes eller studeres.
Optiske teleskoper brukes til astronomi og i mange ikke-astronomiske instrumenter, inkludert teodolitter, transitter, spottingscopes, monokular, kikkert, kameralinser og kikkert.
Astronomisk sett kan du se Månen, Solen hvis teleskopet er riktig filtrert, alle planetene unntatt kanskje Pluto, noen overflatedetaljer på Mars, Jupiter og Saturn, stjernekonstellasjoner, galakser, stjernetåker og nærliggende galaksehoper. Terrestrisk kan man kikke på naturen, dyreliv, sport osv., For å se terrestrisk må man ha en vendeprisme for å rettevende bilde i teleskopet.
Ja og nei. Lyse gjenstander som månen, noen planeter og noen stjerneklynger vil vise farger og egenskaper akkurat som fotografier, men lyssvake gjenstander er vanskeligere. Øyet er ikke følsomt nok til å oppdage farge ved lave lysnivåer, så selv lyse stjernetåker ser ut som gråtoner i små teleskoper. Fargefilmer og digitale bilder kan eksponeres lenge nok til å samle lys over det synlige spekteret, slik at fotografier viser farger du ikke ser visuelt.
Enklest forklart peker man teleskopet på det man vil se på, og kikker gjennom det.
Men for å være litt mer nøyaktig, bør man først vite hva man skal se på, og vite hvor det befinner seg på nattehimmelen. For å finne ut av det fins det utallige bøker, og forskjellige apper man kan laste ned.
De aller fleste teleskop har en søkekikkert, som er en liten tilleggskikkert, på siden av teleskopet. Med den kan man grov innstille teleskopet til det man vil observere. Så kan man kikke gjennom teleskopet og finjustere med justeringshjulene. Justeringshjulene er oftest festet på fleksikabler, så de er enkle å håndtere mens man kikker.
I dag får du også mange datastyrte teleskoper. De sitter gjerne på en motorisert montering og kan kobles opp mot telefonen, eller en fjernkontroll som medfølger. Så kan man lette taste inn koordinatene til det man vil observere, så vil teleskopet stille seg inn selv. Appene og fjernkontrollen har ofte også tusenvis av objekter lagt inn allerede, så man ikke engang trenger vite koordinatene.
Jo mørkere jo bedre, så vinteren er høysesong for teleskopbruk. Det er mye lettere å se lyssterke objekter på nattehimmelen når det er minst mulig lysforurensning. Bor du midt i byen, kan det være lurt å ta med teleskopet litt utenfor for best mulig observasjon.
Det er tre hovedtyper av teleskoper som ofte er tilgjengelige for amatørastronomer: refraktorer, reflektorer og Schmidt-Cassegrains. Av de tre er det ingen ‘beste valg ‘. Alt avhenger av dine interesser og behov. Hvis bærbarhet er en viktig faktor for deg (og det burde være hvis du bor i et lyst byområde), har en liten refraktor eller en Schmidt-Cassegrain mange fordeler. Hvis du er interessert i svake diffuse gjenstander som galakser og stjernetåker, kan en reflektor være det beste valget. Hvis du er interessert i planeter, kan en refraktor med lang brennvidde eller Schmidt-Cassegrain være det beste alternativet.
Ethvert teleskop vil fungere rimelig bra på alle typer gjenstander. Det er slik at noen teleskoper er bedre egnet for visse typer gjenstander enn andre. Det er ikke noe teleskop på markedet som er det beste valget for alle typer observasjoner. Å velge et teleskop er en serie av kompromisser.
Et okular er et forstørrelsesglass med høy effekt, og er det man kikker inn i på teleskopet. Når det plasseres på det virkelige bildet laget av linsen eller speilet til et teleskop, projiserer okularet et virtuelt bilde inn i øyet ditt, slik at du kan se målet.
Bare for noen objekter, selv om for liten forstørrelse ofte er et problem, selv for erfarne observatører. Bakdelen med økt forstørrelse er redusert synsfelt og lysstyrke; svake gjenstander blir svakere når forstørrelsen økes. Dette er grunnen til at teleskop med større blenderåpning er så effektive på svake gjenstander; de gir nok lys til å stimulere øyet ved høye forstørrelser.
Fenix-lykter (håndlykter, hodelykter, sykkellykter, campinglykter)
De aller fleste Fenix lyktene er vanntette eller vannavstøtende. Sjekk IP klassifiseringen i spesifikasjonene. IP klassifiseringen består oftest av to tall etter IP. Det første indikerer tettheten mot fremmedlegemer, og det andre sifferet indikerer vanntettheten. Eks. 0 betyr ikke tett, mens 8 er helt tett ved neddykking i vann over tid.
De fleste Fenix-lykter vi selger, kan lades direkte i lykten med USB kabel. På noen få håndlykter må man ta ut batteriet og lade med batterilader. Noen leveres med batterier med innebygd USB kontakt.
For best mulig batteri livstid, så bør den ikke stå i laderen hele tiden. Det aller beste for batteriene er å tømme batteri helt, før man lader helt opp igjen. En plass imellom å alltid lade og sjeldent lade vil nok være best for batteriene dine.
Du har antakelig satt på låsen. Noen lykter kommer med lås, så man ikke skal tømme batteriene ved et uhell. Se i bruksanvisningen hvordan å låse opp. På HM65 skal man holde inne begge knappene i 3-4 sekunder.
Alle Fenix-lykter blir testet av fabrikant før utsendelse. Disse testene foregår under gitte forhold som står skrevet i liten skrift under tabellen. En test gjort innendørs i 20°C vil selvsagt ikke gi samme resultat som bruk utendørs i -10°C. Batterier vil gi mindre strøm i kalde forhold. Fenix sine lykter har også overopphetningsvern som sørger for å dempe lyset om lykten blir for varm.
Tiden på turbo modus er også inkludert redusert lys grunnet opphetingsvern.
Fenix sine lykter har intelligente sensorer og overopphetingsvern. Det vil i praksis si at lysstyrken kan reduseres når:
1: Overopphetingsvernet merker at lykten er blitt for varm.
Dette er for å beskytte brukeren og bevare den totale levetiden på LED-diodene i lykten din.
2: Batterinivået begynner å bli lavt.
Lysstyrken reduseres automatisk for å gi deg så lang brukstid som mulig med den gjenværende batterikapasiteten.
Ja. Til de fleste lyktene er det mulig å kjøpe kraftigere batteri. Sjekk hvilke batteri som fulgte med lykten din, og se om vi har noe kraftigere her.
Før var det vanlig at lommelyktene kunne fokusere lysstrålen. Nå er dette ganske uvanlig da lyktene har blitt så kraftige at det bli unødvendig å fokusere lyset. Fenix har likevel et par lykter med fokusbar lysstråle. Disse lyktene har betegnelsen FD i navnet.
Tidligere representerte bokstavene mer spesifikke kategorier enn de gjør i dag. Nå er det litt mer flytende, men de deles opp ca. som følger:
E serien: Enkle begynnerlykter. Enkel betjening, uten for mange moduser. Mange er nøkkelring-lykter.
FD serien: Disse har fokusbar lysstråle. Fra spotlys til flomlys.
LD serien: Disse lyktene gikk på alkalisk batterier, men over årene har de gått over til Ni-MH og andre batterityper.
PD serien: Dette er vanlige dagligdags bruk håndlykter. Små, men kraftige.
RC serien: Oppladbare lykter for mer profesjonelt bruk.
SD serien: Dykkerlykter.
TK serien: Taktiske lykter. Ofte designet til bruk på våpen, og har oftest knappen bakpå.
UC serien: Oppladbar. De fleste med micro-USB kabel.
SE: EX-lykter. Godkjent til bruk i eksplosive områder.
WF: De ‘trygge’ lyktene. Kan brukes i spesifiserte eksplosive og antennelige områder.
LR: De kraftigste lyktene.
WT: Multifunksjonelle lykter.
HP: Kraftige hodelykter.
HL: Kompakt lette hodelykter med og balanse mellom vekt og ytelse.
HM: Kraftige multifunksjonelle hodelykter.
BC: Sykkellykter.
CL: Campinglykter.